הרחוב העליון במושבה

החלוץ ובת האיכר. סיפור אהבה לט"ו באב.

נכתב על ידי: רות מרום

מלון אלתר שוורץ שנבנה ברחוב הראשונים בראש פינה, קשור באחד מסיפור האהבה היפים מימיה הראשונים של המושבה.
אלתר שוורץ, בן ה"יישוב הישן" יליד צפת, מחלוצי התיישבות גיא אוני, לימים המושבה ראש פינה, היה חלוץ גם בהובלת הדואר ובעסקי המלונאות. הוא העביר דואר מצפת לראש פינה. רכב בשבילי הואדי לעיתים תוך סכנת נפשות ולא פעם נתקל בשודדים שאימו על נפשו. לימים קיבל הלוואה, מהברון רוטשילד, כדי לבנות לו בית. בכסף שקיבל בנה מלון אורחים ובו שתי קומות, הקומה העליונה למשפחה והחדרים בקומת הקרקע לאורחים שנטו ללון במלון שוורץ. שמו של המלון נודע למרחקים ובו נהגו להתארח אורחים נשואי מעלה, סופרים ואנשי תרבות. היה זה בית אבן מרווח אשר מרפסתו צופה לרחוב הראשונים ולואדי ראש פינה.
לאלתר שוורץ היתה, איך לא? בת יפיפייה, שחורת שער ונאווה, חיה עיטל שמה. הבת הגיעה לפרקה ומחזרים רבים הגיעו לראש פינה לבקש את ידה. חיה עיטל סירבה לכולם, אף אחד מהבחורים הנאים שהוצעו לה לא מצא חן בעיניה.יום אחד עמדה כהרגלה על מרפסת הבית הצופה אל הרחוב ואל השביל העולה מואדי ראש פינה אל צפת. היום נטה לערוב, ורוח קלה נשבה מכיוון הואדי.

לרגע נדמה היה לה שהיא חולמת, שפשפה את עיניה וצפתה שוב ואז ראתה דמות רוכב שועט על סוסו בא מכיוון הואדי אל המושבה. כשהתקרב הבחינה חיה עיטל בדמותו של החלוץ פייקוביץ ששבה את ליבה בלילות הגורן. היא ידעה לחמוק ולהימנע מכל פגישה עם החלוצים שבאו לעבוד כפועלים בעבודות המשק. לא יאה לבת איכרים להתרועע עם צעירים שאינם מבני המושבה ואף משפחתם לא ידועה, זה היה החינוך שקיבלה. ליבה אמר לה אחרת. וכשבאו המחזרים עלתה בה תמיד תמונתו של הצעיר בעל העיניים הבורקות הרוכב על סוס וחורש בשדות.
ליבה החסיר פעימה, היא נכנסה במרוצה אל החדר פנימה והמשיכה לעקוב אחר דמותו המתרחקת מבעד לחלון. תחושה משונה החלה לפעפע בה.

מאז הסתגרה בחדר, המעיטה לאכול וגם הפצרות האם וניסיונות האב לשמח את לב הבת לא הועילו. דמותו של פייקוביץ הצעיר נחרתה בליבה והיא רצתה לראות אותו שוב ושוב. ר' אלתר שוורץ לא ידע מה קורה לבתו, לחיה עיטל, ומדוע אינה יוצאת אל חברותיה ונמנעת מלטייל ב"בולבאר" אפילו בשבת או בחג.
 הוא החליט לשמח את ליבה בלבוש חדש, ללכת עם המשפחה, לבקר את הקרובים בצפת ולמצוא אריג נאה, ממנו תתפור ה"שפינרקה", התופרת שמלה נאה לבתו.
המשפחה יצאה ברכיבה בדרך העולה לצפת, ריחות הבוסתנים והשיחים הצומחים ליד הנחל נחל ראש פינה עוררו במקצת את רוחה של חיה עיטל לחייה סמקו וליד המעיין השלישי בא לקראתם רוכב צעיר על גב סוסה אצילה חוזר בדרכו מצפת למושבה.כשראה ראובן יוסף פייקוביץ את משפחת אלתר שוורץ ואת עלמת החן שהשתוקק לפגוש זה מכבר, הפנה את סוסתו ודהר עימם לצפת ואף ליווה אותם לעת ערב חזרה למושבה הישר לבקש את ידה של חיה עיטל.
השאר כבר היסטוריה. אלתר שוורץ שקיווה למצוא לבתו שידוך מיוחס, מראש פינה או מצפת, נאלץ לוותר על כך. עד כמה יוכל להתנגד לצמד האוהבים שאינם נפרדים זה מזה ומבקשים להינשא ולחיות במושבה.
ר' אלתר שוורץ נעתר לבסוף לבחיר ליבה של בתו והסכים להשיאה לחלוץ הדל, חסר מעמד ויחוס, יליד רוסיה שאפילו לא היה איכר ובעל נחלה אלא פועל חקלאי פשוט.
החתונה נערכה במלון שוורץ, על חשבון אבי הכלה ומספרים שהיה זה ביום ט"ו באב, חג האהבה.
 
לראובן וחיה עיטל נולדו ילדים פרי אהבתם. כשנולד הבן הצעיר קראו שמו בישראל: יגאל, הוא יגאל אלון פייקוביץ, בנו של החלוץ ראובן ובת האיכרים, חיה עיטל לבית שוורץ. 

לסיפור נוסף המתרחש במלון אלתר צפת בראש פינה.
 
 
 
 
 
 
 

מלון שוורץ באתר השחזור
© כל הזכויות שמורות
31.7.11
 
|