מהו סיפור?
מאחר וימות הסיפור כימות עולם ומאחר וחיינו כבני אנוש כרוכים ומשולבים בסיפורים. ננסה לבחון בשורות אלה מה משמעותו של סיפור? מה הגדרותיו של סיפור, אם בכלל ניתן להגדירו? מה הם הסוגות השונות אשר בכפיפות להם חי הסיפור וכל מה שמשיק לו: האגדה, המעשייה, הצ'יזבאט, המשל, החידה ובודאי ימצא כל אחד מאיתנו הגדרות ותחומים נוספים הקרובים ללבנו.
חשוב שנציין כבר בתחילת הדברים, כי הסיפור הוא צורך אנושי לנו כבני אדם, לא בכדי סיפורי העם מלווים את תרבותינו ומעשירים אותה. הסיפור הוא השקפת עולמינו. אין צורך להדגיש את חשיבות הסיפור כמבדר, מחנך, אוצר בתוכו חכמת חיים, מרתק וכובש אותנו. ( כולנו צרכני וספקי סיפורים: הטלבזיה, הרדיו, הסלולרי ועולם האינטרנט על כל שלוחותיו )
ןבכן לאחר שנגענו בנקודות אלה, האם אנו יכולים ביתר קלות להשיב על השאלה הפשוטה: מהו סיפור? כיצד נגדיר סיפור? האם מתוך ההגדרה שנגיע אליה, נוכל לעשות הבחנה בין סיפור טוב וחי, לבין סיפור שהוא גיבוב של פרטים ומידע שאינו מרתק אותנו.
ייתכן מאוד והגדרת השאלה אינה מדוייקת, אך נעלה אותה כמות שהיא לדיון. אין ספק כי הדעות יהיו שונות ולעיתים אף מנוגדות זו מזו. מצב זה אך מדגיש את העומק והעושר של עולם הסיפור.
האם קיים הבדל בבחינת ערכו והגדרות של הסיפור כאשר הוא מוגש לנו כתוב, מצולם, מוקלט או על ידי מספר סיפורים חי ואנושי במעמד קהל.
אנא התייחסו לכל האבחנות והביעו את דעתכם בצורה רחבה ככל האפשר. יכולנו להביא דעות של חוקרים וטובים בנושא בבחינת מצוות אנשים מלומדה אך חשוב שאנו נבחן את השאלה הזו בכלי החשיבה הקיימים ברשותינו.
ולסיכום הבה נשאל את השאלה הפשוטה יותר: האם יש בכלל טעם בהגדרת סיפור?
|