הירידה לגן הברון. צילום: איריס מימון

מנורה של שושנים בגן הברון

נכתב על ידי: רות מרום

הראיתם מימיכם מנורה של שושנים? מנורה פורחת וריחנית הדולקת בשושני אודם? הרוצה להתבשם מריחות השושנים יעלה ויבוא בשערי גן הברון בראש פינה, אם יתמזל מזלו, יוכל להבחין במנורה הגדולה אשר בגן ואף לטייל בין שביליה ונרותיה.
אכן יאה השם לגן: "גן הברון", והגן יאה לברון רוטשילד שנטע אותו בשנים הראשונות לייסוד המושבה. לא, הוא לא נטע אותו במו ידיו, אלא הזמין את אדריכל הגנים הפריזאי דהי, אשר למד בבית ספר לגננים בורסאי, לתכנן ולסדר גן בראש פינה, על פי תוכניתו של הברון. מספרים שהיה זה בסמוך לחג החנוכה והברון ביקש שהגן יראה כמנורה אחת גדולה, בה יינטעו עצים ופרחים כנרות דולקים ומאירים והשושנים יעטרו את שביליה ויאירו כלהבות דולקות.
המהלך כיום בשבילי הגן המשוחזר, מבחין עדיין בקווי התכנון המקוריים מתקופת הברון. 
במעלה הדרך לאתר השחזור בראש פינה בסמוך למבנה בית הספר הישן, נמצא שער הגן המקורה באבן. דרכו אתה נכנס אל ממלכת הגן המיוחד ומתחיל לטייל במפלס התחתון. ממנו ניתן להגיע אל מרכז הגן. במרכז הגן הבנוי על מדרון מצוי ציר מדגרות המשמש כעמוד המנורה. המדרגות עולות מהבאר התחתונה שינקה ממימי המעיין ועד למזרקה העליונה בסמוך לבית הפקידות. הבריכה התחתונה שימשה להשקיית ירקות והמזרקה העליונה לדגי נוי, לשובב את נפש הברון ואורחיו.
משני צדי המדרגות נטעו עצי ברוש ונפתחו שבילים הלא הם עמודי המנורה. הציר הראשי הצטלב עם שני צירים נוספים האחד בין השער המזרחי וחלקו הדרומי של הגן הפונה אל בית הספר והציר השני: בין השער הצפוני של הגן והמדרונות הפונים לעבר הכפר ג'עוני. בצד התחתון של בית הפקידות הייתה מרפסת גדולה ורחבה ובמרכזה המזרקה הקיימת עד היום. ראשוני המושבה מספרים כי הגנן דהי כיסה את כל הגן בצמחי תרבות, בעצי פרי ובעצי נוי. דהה פיקח על נטיעת העצים והצמחים, הוא נטע עצי תות, עצי פלפל וברושים. בחלק התחתון של הגן ניטעו גפנים, שיחים וורדים נשתלו בטרסות ובשטחי הגן שסוכלו מאבנים.
 
היה זה מראה שובה לב כפי שמעידים הסיפורים המהלכים בשבילים:
"למטה היה גן גדול, כולו טרסות, טרסות, עם דרגות מאחת לשניה, המדרגות ירדו עד רחבה קטנה, שבמרכזה בריכה עגולה עם מזרקה באמצע. הגן היה נטוע עצים רבים וכמה ערוגות שושנים..."
 
סיפור המנורה המצויה בגן הברון עובר במסורת מדור לדור במושבה וכך התגלגל הסיפור גם לאוזני. עליתי לגן לשוח בו ולעלות במעלות המנורה. הגן המשוחזר שומר ברובו על אופי התכנון המקורי. ברושים עבותים ניצבים גם כיום כזקיפים משני שדרת המדרגות. שוחזרו צירי הגן המרכזיים ונוספו שבילים המאפשרים רצף הליכה וטיול בגן. שבילי הגן המרכזיים הם מוטות כנפי המנורה מימין ומשמאל ובהן צמחים הפורחים כנרות צבעוניים. שיחי הורדים הריחניים לוהטים כאודם אש.
כאשר תעלו לבית הפקידות אל רחוב הראשונים המרוצף באבנים חלקות, יופיעו לפניכם עוד שתי זרועות שיתחברו לזרועות המנורה והרי לפניכם חנוכייה לכל דבר.
חנוכייה של שושנים ממש לא תמצאו כאן, סיפור שובה לב תמצאו גם תמצאו בגן הברון. השבילים, המדרגות ושיחי השושנים מספרים ומשמרים, צורת "מנורה" ועוד סיפור היסטורי מסיפורי ראש פינה.
היכן מנורת השושנים? שואלים המטיילים הבאים לחפש אותה בגן, היכן היא מסתתרת? כאן בין השבילים תוכלו למצוא אותה, חבויה בין שיחים ומציצה מבין השבילים.
 
 

הכניסה לגן הברון. צילום: איריס מימון
© כל הזכויות שמורות
א', טבת, תשע"ב. 27.12.11
2. יופי של עיצוב!
מאת: רות מרום 28/12/2011
תודה על שיבוץ הסיפור ממש בשמיני של חנוכה. כרגיל העיצוב באתר משביח את הסיפור. חג שמח! רותי
1. געגועים לגן הברון
מאת: איריס מימון 29/12/2011
לרותי היקרה הזכרת לי את הביקור בגן הקריר והמוצל באחד מביקורי בראש פינה. צילמתי כמה תמונות יפות שם. אך הסיפור שלך יפה יותר , שובה לב ומושך לבקר שוב בגן... שבת שלום, איריס
 
|